Aquatropica

Aqua Links

Links

Vergaderingen Aquatropica


Maandelijkse bijeenkomsten

Algemene bijeenkomsten
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten

Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.

Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.

Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.


Bijeenkomsten 2024

  1. 25 oktober
    De Siladen, Noord-Sulawesi: Gerrit Plovie

    En, vroegen de mensen, waar ga je deze keer op reis? Naar Sulawesi - ach, waar ligt dat ergens, Afrika?
    Nee, het is een van de grotere eilanden uit de Indonesische archipel. Oei, nog nooit van gehoord zeiden ze.

    Indonesië, de grootse eilandstaat met de grootste moslimbevolking, waar ieder geloof geïntegreerd is. Kijk naar Bali waar het hindoeïsme de meerderheid vormt.
    Noord-Sulawesi is voornamelijk christelijk, maar je ziet er ook minaretten in de wijken rond de hoofdstad Manado. Het is er meestal heel druk en het het verkeer, zoals overal in Zuidoost-Azië verloopt heel chaotisch. Bromfietsen en auto’s proberen elkaar al toeterend links en rechts in te halen.
    Na een klein uurtje rijden vanaf het vliegveld van Manado komen we aan in ons resort waar een Nederlands koppel al tientallen jaren eigenaar van zijn. Het is er zeer rustig met de villa’s iets hoger gelegen in een botanische tuin en met zicht op de zee en een kegelvormige vulkaan.
    Sulawesi ligt namelijk op “The ring of fire”, een gebied die vol ligt met nog zeer actieve vulkanen. Daarom zijn de meeste stranden er donker gekleurd want die bestaan voornamelijk uit lavazand- en gruis.

    [sildaen]De Siladen, een eilandengroep is een erkend onderwaternatuurpark (paradijs) gelegen in Noord-Sulawesi.
    Gekend voor zijn klein en groot leven zoals potvissen, manta’s, haaien, maar ook naaktslakken, pygmee-zeepaardjes en allerlei kreeftjes en krabbetjes. Een groot assortiment aan harde en zachte koralen, zakpijpen, sponzen en algen die zich te goed doen aan de mineralen die dit vulkanisch gebied biedt.
    Grote scholen vissen lokken je mee naar de diepte en ja, diep is het er zeker. De walls, waar deze regio voor gekend is, gaan tot 100 meter en dieper voor je de bodem bereikt. De schipper zei ons dat het er op 500 meter voor de kust 2000 meter diep is.

    Ook het tropische binnenland heeft veel te bieden. Een trip naar het vulkanisch hoogland leerde ons waar de kruidnagel en de muskaatnoot vandaan komen. [markt Tomohon]Twee specerijen die vroeger wereldwijd verhandeld werden als goud door de Verenigde Oostindische Compagnie of kortweg VOC. Aangekomen in de stad Tomohon bezochten we er de plaatselijke markt, een hele belevenis, waar een groot aanbod ligt aan gekende en ongekende tropische groenten en fruit. Met bollen van palmsuiker worden lekkere cakes gebakken.
    Vis en vlees zijn er te vinden in zijn macaberste vorm zoals vliegende hond, pythons, rat … Al mag hondenvlees officieel
    niet meer verkocht worden, toch kun je nog hondenvlees kopen op de markt.

    [Bintang Pils]Dit alles moesten we toch doorspoelen met een frisse lokale Bintang pils.

    Wil je het een beetje meebeleven, afspraak vrijdag 25 oktober in zaal “Van Boven” te Wevelgem om 20.00 uur.
  2. 29 november
    Palingen: Pieterjan Verhelst
Laatst bijgewerkt: maandag 30 september 2024: 15:28:52 +0200

y>