Aquatropica

Aqua Links

Links

Vergaderingen Aquatropica


Maandelijkse bijeenkomsten

Algemene bijeenkomsten 2018
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten

Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.

Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.

Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.


Bijeenkomsten 2018

 1. Vrijdag 28 september
  "Water in de kleine tuin": Guide Lurquin

  De autoriteit op gebied van tuinvijvers is ongetwijfeld Guido Lurquin. Als redactielid van Aquariumwereld heeft hij al menig artikels over dit onderwerp neergepend. In het verleden heeft hij ook al meerdere keren een lezing komen geven bij Aquatropica.

  Deze avond zal Guido ons proberen te overtuigen dat zelfs in een klein tuintje een vijver past. Bezitters van een klein tuin zijn nogal vlug van overtuigd dat een vijver niet past in hun minituin.

  Guido zal ons in woord en beeld uit de doeken doen dat deze mensen verkeerd denken. De toepassing van een waterpartij vergroot de tuin visueel. Door het horizontale grensvlak en de reflecties in het spiegelende nat lijkt het wijktuintje of stadstuintje ineens veel groter.

  [vijverschaal] Ook het kleinste stadstuintje of balkon kan worden opgevrolijkt met water. Een saai grasveldje, een verloren hoekje, een ongezellig terras… leg er een waterpartijtje aan en zie wat er gebeurt.


  Kortom, het zal een avond worden die ieder tuinliefhebber zeker zal bekoren.
  Iedereen, ook niet-leden zijn welkom.

  Wanneer: vrijdag 28 september om 20.00 uur
  Waar: Zaal ‘Van Boven’ Kortrijkstraat 138a, Wevelgem.
  De ingang van de zaal is gelegen in het steegje tussen huisnummers 136 en 138.

 2. Vrijdag 26 oktober
  Maanvissen: Declercq Hugues

  De maanvis (Pterophyllum scalare) is een oude bekende in ons aquarium. Bijna elke zoetwateraquariaan heeft deze gehouden, Het was de eerste koning van het aquarium, tot hij de kroon heeft moeten afgeven aan de discus.
  [orinoco-altum]Het is nog steeds één van mijn favoriete aquariumvissen. Ik heb een aantal wildvormen in mijn aquaria zwemmen, alsook de Orinocco Altum.

  Met zijn opmerkelijke vorm en statige verschijning is de Scalare een ideale vis voor het plantenaquarium.


  De laatste jaren is er, na een boem van verschillende kweekvormen, terug meer aandacht voor de wildvormen. Ik overloop dan ook welke soorten er in de natuur gevonden worden en waar de vindplaatsen zijn. Af en toe worden er ook uitzonderlijk exemplaren opgevist die nog geen benaming kregen en mogelijk een nieuwe soort zijn.
  Ondertussen weten we ook veel meer over het houden van deze dieren met hun interessante groepsdynamiek. We beschrijven hoe we het aquarium dan ook optimaal inrichting om ze te huisvesten met informatie uit literatuur en eigen ervaring. Ik bespreek de verschillende manieren om de dieren te kweken, de ideale waterwaardes en de voeding. Uiteindelijk bespreek ik de grootste zoetwatermaanvis, de Altum, die stilletjes aan zijn geheimen begint prijs te geven en waarvan recent zelfs nakweek van wordt aangeboden."

  Wanneer: vrijdag 26 oktober om 20.00 uur
  Waar: Zaal ‘Van Boven’ Kortrijkstraat 138a, Wevelgem.
  De ingang van de zaal is gelegen in het steegje tussen huisnummers 136 en 138.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 21 september 2018: 10:09:10 +0200