Aquatropica

Aqua Links

Links

Vergaderingen Aquatropica


Maandelijkse bijeenkomsten

Algemene bijeenkomsten 2018
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten

Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.

Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.

Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.


Bijeenkomsten 2018

 1. Vrijdag 30 november
  De riffen van Bali: Gerrit Plovie

  De koraaldriehoek beslaat ongeveer 2,3 miljoen vierkante mijl oceaan en omsluit zes landen in de Indo-Pacific: Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomoneilanden en Timor-Leste (Oost-Timor).

  [Platterugzeeschildpad]

  Platterugzeeschildpad

  Een ongelooflijke hoeveelheid biodiversiteit is samengepakt in minder dan 1% van ’s werelds oceaanoppervlak: De koraaldriehoek huisvest 1/3 van de koraalriffen op de wereld, 75% van de bekende koraalsoorten (~ 60 soorten koraal), bijna 3.000 soorten vis, de helft van ’s werelds zeegras- en marine weekdiersoorten, 75% van de bekende mangrovesoorten, 6 van 7 gekende zeeschildpaddensoorten (groene-, karet-, warana [ook dwergschildpad of Olive ridley turtle genoemd], leder-, dikkop- en platrugzeeschildpad), en meer dan 22 soorten zeezoogdieren.

  De koraaldriehoek is een evolutionaire hotspot geweest vanwege de combinatie van licht, hoge watertemperatuur en sterke, voedselrijke stromingen van de Pacific en Indische oceanen. De seizoengebonden toevoer van voedsel van deze uit de diepe oceaan komende stromen samen met equatoriale zonneschijn en warme zeeën resulteerde in een overvloed van fytoplankton en zoöplankton. Dit voorziet in voedsel zowel voor koralen, vissen (larven) als voor migrerende giganten zoals manta’s en walvishaaien. De aanwezigheid van koraalriffen en mangrovebossen bufferen het effect van stormen en tsunami’s op de kustbevolking van de koraaldriehoek. De overvloed van voedselbronnen in de driehoek steunt de directe levensbehoeftes van 126 miljoen mensen terwijl miljoenen over de hele wereld er ook van profiteren.

  De totale jaarlijkse economische waarde van de natuurlijke bewoners van de koraaldriehoek inclusief koraalriffen, mangroves en zeegrasbedden wordt geschat op 2,3 miljard US $. Hierbij mogen we het steeds groeiende ecotoerisme als de multimiljarden tonijnindustrie die, direct gesteund wordt door de kweekkamer van de koraaldriehoek, niet vergeten. Dit alles maakt duidelijk waarom de bescherming van dit gebied zo belangrijk is. Vele commercieel belangrijke vissoorten leven in deze wateren, en maken het een ideale plaats voor lokale mensen om te leven en te werken

  Al deze riffen en hun bewoners kan men op vrijdag 30 november bewonderen in een onderwaterfilm.

  Wanneer: vrijdag 30 november om 20.00 uur
  Waar: Zaal ‘Van Boven’ Kortrijkstraat 138a, Wevelgem.
  De ingang van de zaal is gelegen in het steegje tussen huisnummers 136 en 138.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 02 november 2018: 10:32:37 +0100