Vergaderingen Aquatropica
Maandelijkse bijeenkomsten
Algemene bijeenkomsten
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten
Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.
Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.
Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.
Bijeenkomsten 2023
-
31 maart
Dwergcichliden
Dirk van Damme en Phillpe van OvermeireBeide heren zijn cichlidenliefhebbers, maar met verschillende interesses. Terwijl Dirk jarenlange ervaring heeft met cichliden uit Zuid- en Midden-Amerika, houdt Philippe zich bezig met cichliden uit het Tanganjikameer.
Op beide continenten kan men cichliden vinden in alle kleuren en groottes, gaande van reuzen tot dwergen.Dirk en Philippe hebben de handen in elkaar geslagen en brengen ons iets over dwergcichliden. De dwergcichliden zijn qua gedrag bijna de evenknie van hun grote broers en zussen, maar ze hebben niet de echte nadelen van deze overgenomen.
Dwergcichliden hebben een gemiddelde lengte van 10 à 12 cm. Ze vertonen meestal prachtige kleuren en hebben een zeer interessante broedzorg. De meeste dwergcichliden laten zelfs de planten met rust.
Gezien hun kleinere afmetingen kunnen ze ook in kleinere aquaria gehouden worden, maar dit wil wel niet zeggen dat ze in een nanobakje passen.Het loont zeker de moeite om dit duo te aanhoren en ondertussen iets bij te leren over de wondere wereld der dwergcichliden
-
28 april
Glasbaarzen
Walter van der JeughtGlasbaarzen vormen een familie van zoetwater- maar ook veelal brakwatervissen in de orde van de baarsachtigen (Perciformes). Inleidend dan ook een (zeer) korte initiatie over brak water.
Het zijn ook typische baarsachtigen qua vorm, voornamelijk doordat de vissen dorsale vinnen in twee delen hebben. Sommige glasbaarzen moeten in een schooltje gehouden worden gehouden, andere dan weer als enkeling, al zijn deze laatste soms erg schuw. Weer andere zijn nogal agressief of worden tamelijk groot.In deze voordracht overlopen we dan ook de verschillende genera en bespreken de in de handel meest verkrijgbare, of voor het aquarium geschikte soorten uit elk genus.
Ook de aquariuminrichting en geschikte planten, die ook brak water verdragen, voor deze soorten komen aan bod.
Er zijn er ook enkele die je NIET mag kopen als verantwoord aquariaan, die passeren ook de revue. Dit alles in een door Walter live gebrachte voordracht uit twee delen van elk ±90 minuten, met tussenin een pauze. Dit alles aan de hand van vele foto's en video's, met op het einde enkele aquariums om wat ideeën op te doen wat de inrichting betreft. -
26 mei
Het Guyanaschild, de Guyanalanden
Georges de RoeckOpwarming van de aarde is een feit, we weten dat Brazilië in een adem genoemd word met het tropische regenwoud. Maar we vergeten dat het niet stopt aan de grens van dit land. We zouden beter het regenwoud van de Guaiana landen zeggen.
Door de moeilijk bereikbare zones ontdekt men nog ongekende gewervelde en ongewervelde dieren, planten en vissen in deze gebieden. Het schild bevat een ongekende diversiteit aan ecosystemen die volledig intact zijn. Dit gebied is ook rijk aan ertsen met alle gevolgen die dit meebrengen. Ook het tropisch hout laat zijn sporen na.
Voor onze hobby is dit ook een paradijs. Vissen , planten, amfibieën zijn er in hun natuurlijk habitat te vinden. Soorten die door een uniek ecosysteem afgeschermd zijn van direct invloeden van de mens. Heb ik u nieuwsgierig gemaakt, dan zal het u zeker boeien om deze lezing bij te wonen.
-
23 juni: Tuin- en vijverbezoek
Martine Verstraete, Wevelgem -
25 augustus
-
29 september
-
27 oktober
-
24 november