Aquatropica

Aqua Links

Links

Vergaderingen Aquatropica


Maandelijkse bijeenkomsten

Algemene bijeenkomsten 2018
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten

Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.

Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.

Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.


Bijeenkomsten 2018

 1. Vrijdag 27 april
  Het belang van voedseldieren:
  Glenn Coulembier, Skalaar Torhout

  Voor wie al vissen heeft verzorgd, pas ermee begonnen is of er nog mee bezig is, il ik wat toelichting verschaffen over het gebruik van levend voer in onze hobby. Waar we het kunnen vinden, zelf kweken, zelf vangen en op wat we moeten letten om geen onaangename verrassingen op te doen.
  Er bestaat al lang discussie over het nog geven van levend voer of niet. Er bestaan inderdaad al hoogwaardige soorten visvoer, de grote merken hebben ook niet stilgezeten en er bestaat nu praktisch voor iedere gangbare vissoort een uitgebalanceerde voeding. Voor wie twijfelt als hij dit in zijn bezit heeft, enkele tips; koop droogvoer van een gekende vertrouwde merknaam ( die zich uitsluitend specialiseert in aquaria en terraria). Laat je niet verleiden tot het kopen van grote ( goedkope) pakketten in doorzichtige flacons, zonlicht breekt de geconserveerde vitaminen en sporenelementen af, die in het droogvoer aanwezig zijn. Voor een liter droogvoer tel je al vlug gemiddeld een 15 tot 20 euro neer.
  Kunnen je vissen dan leven op enkel droogvoer? Dan is het antwoord; ja, dus zal de reactie van veel mensen zijn, waarom dan nog levend voer geven?
  Er bestaat ook diepvriesvoer, dat was ook ooit levend voer en dat gaat toch ook, hoor ik nu veel mensen denken. Dat klopt, maar ook hier is terug de kwaliteit en de manier van hoe en hoelang men het bewaard van belang en wordt er ook veel gesjoemeld.

  Als men de stap zet om ook eens levend voer te geven (naast het bovengenoemde), dan zal je zien dat er het één en ander zal veranderen bij uw vissen. Bij het geven van levend voer kan men stimulans brengen bij volgende zaken:
  - Het stimuleren van het natuurlijk gedrag (jachtinstinct).
  - Het terug stimuleren van de ei-afzetting, paring.
  - Het stimuleren van de intense kleur (voorbeeld rood).
  Kortom afwisseling in het menu, houdt je vissen gezond en in topconditie, zodat je nog extra plezier beleefd aan je hobby.

  Er zijn enkele soorten levend voer die je gemakkelijk kan verkrijgen in de handel of zelf kan kweken, ook zelf vangen behoort tot de opties.
  Voor wie die energie er niet wil insteken of er de “tijd” niet voor heeft, bestaan er ook zakjes met verschillende soorten levend voer. Voor wie maar 1 aquarium heeft gaat dit perfect maar als je meerdere aquaria hebt, wordt dit al wat moeilijker. Tenzij je er de prijs voor wil betalen natuurlijk.

  [artemia] [rode muggenlarven]

  Met deze voordracht wil ik aantonen dat iedereen wel degelijk levend voer bij de hand kan hebben en dit ook kan geven aan zijn vissen. En dat er voor elke vis, ook wel een gepast voedseldier bestaat.
  Zelf een voedingsbodem maken is niet moeilijk als je eenmaal weet hoe het in zijn werk gaat, ook dat komt aan bod (en live gebracht). Verschillend levende voedseldieren worden meegebracht (hoeveelheid soorten volgens het seizoen).

  Nieuwsgierig ... dan zou ik zeggen kom gerust een kijkje nemen.

 2. Vrijdag 25 mei
  Hoe begin je met een zeeaquarium?: Germain Leys

  Germain is al een tiental jaren actief als zeeaquariumliefhebber. Hij is ook voorzitter van de zeewaterportaalsite www.reefsecrets.org en de coördinator van de zeewatergroep Sabella Hasselt die onder zijn impuls met Tanichthys Hasselt is gefusioneerd.
  Daarnaast is hij redactielid van Aquariumwereld en verzorgt er de zeewaterartikels.

  In deze voordracht gaat hij ons kennis laten maken met het begin van een zeeaquarium, vanaf de gedachte “ik ga beginnen met een zeeaquarium” tot het moment dat je er water in doet.
  Wie met een zeeaquarium wil beginnen zal vele vragen hebben. Hoe groot moet het aquarium zijn? Welke materialen moet ik aanschaffen? Waar moet ik op letten? Met wat moet ik rekening houden? Welke valkuilen zijn er en hoe kan ik er aan ontsnappen?

  Op alle mogelijke vragen zal via een powerpointpresentatie een antwoord geboden worden. Als je al ooit met de gedachte hebt gespeeld “ik zou wel eens een zeeaquarium willen hebben”, dan is deze voordracht zeker de moeite om bij te wonen.

 3. Vrijdag 29 juni

  Madagaskar: Daan Seys

Laatst bijgewerkt: vrijdag 09 februari 2018: 11:20:33 +0100