Aquatropica

Aqua Links

Links

Vergaderingen Aquatropica


Maandelijkse bijeenkomsten

Algemene bijeenkomsten 2018
(zoet-, zeewater, vijvers)
Iedereen is welkom op de bijeenkomsten

Iedere laatste vrijdag van de maand (juli en december uitgegezonderd) om 20 uur stipt is iedere liefhebber, zij het een zoet- of zeewateraquariaan, een natuurliefhebber of een vijverfanaat van harte welkom.

Gedurende maximaal 1 uur zal er één hoofdthema behandeld worden, daarna kan iedereen, al dan niet in groepjes, zijn eigen ding doen.

Ideeën, tips, problemen en voorstellen worden gezellig samen in aquatropica's vriendenkring geboren en opgelost.


Bijeenkomsten 2018

 1. Vrijdag 31 augustus

  Tuin/bakbezoek Gerrit Plovie

  Reeds enige jaren zijn er in de handel exotisch ogende aquariumvissen voor het koudwateraquarium of zelfs voor de vijver beschikbaar. Een experiment waard dacht ik.
  Maar eerst was er nog wat werk aan de winkel. Vorig jaar was de verhoogde vijver aan mijn terras lek en was het tijd om eens te vernieuwen. Eerst en vooral was het een uitdaging om de bak uit te werken met polyester. Op een heel warme septemberdag heb ik samen met Filip de klus geklaard.

  Na wat inweken en uitspoelen werd de vijver gevuld met water, wat kiezel als grondsubstraat, kienhout als decoratie en waterplanten, voornamelijk hoornblad om het water te zuiveren en helder te krijgen. Dat helder krijgen is geen evidentie, geen biologisch evenwicht betekent algen enz. ... Dan heb ik er een zelfgemaakte filter op aangesloten om dat evenwicht te verkrijgen, dat duurt toch een tijdje, maar het komt goed.

  Vorig jaar hadden we een spreker uit de Limburg die de Amerikaanse Notropis chrosomus of rainbow shiner kwam voorstellen en bespreken. Heel mooi gekleurde vissen met glinsterende blauw groene vinnen, heel exotisch ogende vissen. Hij had ook wat nakweek mee wat meteen een schot in de roos was als bewoners voor de vernieuwde vijver.

  [shiners]

  Wat is nu het verband met kiezel en de rainbow shiner? Deze Noord-Amerikaanse leven in stromende rivieren waar de bodem bedekt is met keien en kiezel. De kiezel is heel belangrijk voor deze vissen. Bij het afzetten vallen de eitjes tussen de kiezel waar ze beschermd worden voor de stroming en predatoren.
  En nu proberen zelf te kweken!

  Wanneer: Vrijdag 31 augustus om 20.00 uur

  Plaats van afspraak: Kozakstraat 180, 8560 Wevelgem

  Om alles in goed banen te leiden vragen we je
  Gerrit te verwittigen als je komt.
  gsm Gerrit: 0468/23 17 69
 2. Vrijdag 28 september

  "Water in de kleine tuin": Guide Lurquin

 3. Vrijdag 26 oktober

  Maanvissen: Declercq Hugues

Laatst bijgewerkt: zaterdag 07 juli 2018: 16:54:18 +0200